El “cros”

El “Col.egi del Roser”, de Sant Julià de Vilatorta, antic col.legi d’òrfes, obra de Josep Puig i Cuñer, és un edifici d’estil modernista que va iniciar les seves activitat l’any 1897, malgrat no fou inaugurat fins el 1907 pel bisbe de Vic Josep Morgades. En aquesta institució hi destacà el pare Manuel Cazador i López (Torrent de Cinca, 1874 – Sant Julià de Vilatorta, 1956), gran afeccionat a les ciències exactes, destacà de manera remarcable en la meteorología i l’astrología, dedicant gran part de la seva obra, a més, a l’agronomía i la física.

pista d’atletisme

  La vida acadèmica es complementava amb activitats culturals, algunes de lúdiques i d’altres d’esportives, totes elles orientades a donar una dimensió integral a l’educació dels alumnes. Així, doncs, el 14 de juny de 1974 es va celebrar per primera vegada la “Festa de l’Alumne”, amb actes destacats com el “I Cros Infantil” i la “Vetllada Gimnàstica i Musical“. La participació inicial estava restringida als alumnes de la pròpia escola, però a partir del 1984 ja en participaven els alumnes de les diverses escoles dirigides per la congregació religiosa dels Fills de la Sagrada Familia. Durant els díes 30 d’abril i 1 de maig de 1984, es van celebrar els “1rs. Jocs Esportius Verge del Roser”, que per primera vegada amb una durada de tot un cap de setmana, es realitzaven tornejos de futbol, futbol sala, bàsquet i el cros fins a les categories de juvenils. Es finalitzava la jornada amb una cursa de pares d’alumnes, altrament esperada, que d’un any al al’altre es trobàven a la pista amb una sana competència. La festa es clausurava amb l’entrega de premis i un dinar de germanor al pati gran del col.legi.

zona del bosc

Actualment, i ja des de fa uns anys, el cros s’ha deslligat com  a acte dels realitzats dins la “Festa de l’Alumne”, per formar part d’un circuit comarcal de cros escolar, organitzat pel Consell  Esportiu d’Osona i un total de nou entitats més i, actualment, deslligats de la Lliga Comarcal de Cros, continua el seu camí en la promoció esportiva escolar de forma totalment oberta i amb l’objectiu de formar, divertir i engreixar encara més la tradició atlètica de la comarca i, més concretament, en el cros. La seva participació no està limitada i hi participen alumnes de diverses escoles de la comarca d’Osona i de la Selva, fin a un total de més de 350 participants en la passada edició del 2009, o fins i tot sobrepassant els 420 en la del 2011. La seva organització és a càrrec de la pròpia direcció i comunitat educativa del Col.legi-Fundació Puig i Cuñer, l’AMPA, la Secció Atlètica de Sant Julià de Vilatorta i amb la col.laboració del Club Atlètic Vic, tant a nivell de material de competició i de jutges de les diverses proves, la col.laboració quant a la participació d’algun o alguns personatges destacats en el món de l’atletisme, de la informació i la docència vinculada a l’esport, dins d’un acte singular de presentació davant la premsa de l’edició corresponent del cros, com també per posar  diferent material i participar en el tradicional “clínic d’atletisme”  que té lloc a les intalacions del col·legi uns díes abans del Cros, i on els alumnes poden competir entre ells amb una cursa, un salt i un llançament.
En el moment d’encetar aquest “bloc”, -una iniciativa més a afegir per l’organització del Cros del Roser, s’està treballant la 40a edició del que podem  qualificar sense dubte com el cros  escolar més antic de Catalunya i celebrat sense interrupció des de la primera edició. Des del Col.legi el Roser i la pròpia organització  volem aprofitar aquest portal per animar a la direcció de totes les escoles, a les AMPA i els diferents clubs esportius a participar d’una matinal atlètica de “camp a través”.

zona de l’arribada

zona de l’arribada

els benjamins

Deixa un comentari